Sunday, August 26, 2007

“18 burgers gedood bij Musa Qala in Helmand”

Getuigen zeggen dat er 18 burgers zijn omgekomen bij gevechten tussen troepen van de coalitie en de Taliban bij Musa Qala in het zuiden van Afghanistan. Functionarissen van de NATO-ISAF zeggen dat er geen niet-strijders zijn gedood.

Een woordvoerster van de International Security Assistance Force zegt dat er twaalf militanten zijn gedood. De gevechten begonnen nadat de Taliban een gezamenlijke patrouille hadden aangevallen van de coalitie en het Afghaanse leger (ANA) op 15 kilometer ten zuiden van Musa Qala.

Musa Qala is in handen van de Taliban. Volgens het Britse leger was van luchtaanvallen geen sprake. De Amerikanen onderzoeken de melding.

Haji Abdul Manan Agha, een stamleider uit het gebied, zei dat er twee huizen waren gebombardeerd zaterdag laat door de coalitie. Hij zei dat er in een van de huizen 18 mensen om het leven waren gekomen tijdens een verlovingsfeest, waaronder vrouwen, kinderen en een man.

Hij vertelde dat er in het tweede huis acht Taliban werden gedood. Meer dan dertig mensen raakten gewond bij beide aanvallen, aldus Agha.

Een taxichauffeur, Mohammad Gul, die zes gewonden naar een nabijgelegen ziekenhuis bracht, zei eveneens dat er 18 burgers waren gedood bij het gevecht.

Mohammad Nabi, wiens naasten onder de gewonden zijn, zei dat tientallen mensen waren gedood. Nabi zei: “Als de Taliban op een NATO of amerikaans konvooi hebben geschoten, dan komen de NATO en de Amerikanen terug om de hele omgeving te bombarderen. En als we onze slachtoffers naar het ziekenhuis brengen, dan zeggen ze dat ze Taliban zijn.”

De aantijgingen konden volgens de Associated Pers niet uit onafhankelijke bronnen worden onderzocht doordat het in een afgelegen gebied gebeurde.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft het westen herhaaldelijk verzocht burgers te ontzien, en dat er meer moet worden gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Maar militairen zijn begonnen om te zeggen dat sommige verklaringen oorlogspropaganda is van de Taliban.

Functionarissen van de coalitie en de regering van Afghanistan hebben gezegd dat het makkelijk is voor de Taliban om burgers onjuiste verklaringen af te laten leggen tegenover journalisten.

In 2007 zouden bij westerse aanvallen 350 burgers omgekomen zijn.

No comments: